Zwemstart Keistad Triathlon

De recreatieve series achtste en olympische afstand starten volgens het ‘rolling wave start’ principe. Dit houdt in dat iedereen buiten het water, op de lange vlonder aan de zijkant van het water, wacht op zijn/haar start, terwijl iedere 5 seconden 2 atleten mogen vertrekken. De snelste atleten vertrekken als eerste, de langzaamste als laatste.

Daarvoor zul je jezelf moeten indelen in de wachtrij, op basis van je verwachte zwemtijd over de 500 m van dit parcours. We verdelen het vlonder in een aantal vakken: < 10 minuten, 10-15 minuten, 15-20 minuten en > 20 minuten. De voorste twee vakken zijn alleen bedoeld voor atleten die borstcrawl gaan zwemmen. Bij ieder vak zal een bord worden neergezet met de genoemde zwemtijden.

Zoals gezegd zullen om de 5 seconden 2 atleten vertrekken. Dit vertrek vindt plaats vanaf de startmat, die op de steiger aan het eind van de vlonder ligt. Zodra je op de startmat stapt, begint je tijd te lopen. Je individuele tijd wordt bijgehouden met de chip.

Het voordeel hiervan is dat het minder druk om je heen is bij de start van het zwemmen, waardoor je gemakkelijker kunt zwemmen. Ook bij het fietsen zal dit zorgen voor een betere verdeling van de atleten.

Dit systeem heeft zich al in meerdere wedstrijden bewezen als een goed alternatief voor een massastart in het water. Het kan echter alleen slagen als iedere atleet een reële inschatting maakt van zijn eigen zwemtijd en zich in het juiste vak indeelt. Wees daarom eerlijk tegenover jezelf en je mede-triathleten.

De wedstrijdseries achtste en olympische afstand starten wel gezamenlijk vanuit het water.